Pentru o experienţă completă de navigare, te rugăm să activezi JavaScript în browserul Web.
AcasaServiciiContact
TEHNO MEDCOM
mediu.jpg
Colectare deseuri periculoase se efectueaza in conformitate cu OMS 219/2002 si Hotararea 1.061din septembrie 2008 executandu-se in baza contractelor incheiate de prestari servicii, la date stabilite de comun acord cu unitatile sanitare/ societatile comerciale. Traseele de preluare sunt avizate de catre Autoritatea de Sanatate Publica a Judetului Prahova, iar operatiunea de colectare deseuri periculoase se face in baza formularelor de identificare si a formularelor de expeditie.
DEPOZITAREA TEMPORARA SI SEPARAREA PE CATEGORII DESEURI MEDICALE PERICULOASE
Deseuri periculoase / nepericuloase vor fi selectate pe categorii de catre BENEFICIAR conform legislatiei.
Spatiul de depozitare temporara al BENEFICIARULUI trebuie sa fie corespunzator si conform legislatiei in vigoare.
Ordin MS nr. 219 din 1 aprilie 2002 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea acestor deseuri periculoase rezultate din activitile medicale i a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza naional de date privind aceste deseuri periculoase rezultate din activitile medicale
ANEXA Nr. 1 Norm tehnic din 1 aprilie 2002 privind gestionarea acestor deseuri periculoase rezultate din activitile medicale Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 386 din 6 iunie 2002
CAPITOLUL VI
Depozitarea temporar
Art. 25. Depozitarea temporar trebuie realizat în funcie de categoriile de deseuri periculoase colectate la locul de producere. Este interzis accesul persoanelor neautorizate în încperile destinate depozitrii temporare.
Art. 26. Durata depozitrii temporare va fi cât mai scurt posibil, iar condiiile de depozitare vor respecta normele de igien în vigoare. Pentru deseurile periculoase durata depozitrii temporare nu trebuie s depeasc 72 de ore, din care 48 de ore în incinta unitii i 24 de ore pentru transport deseuri periculoase i eliminare final deseuri periculoase.
Art. 27. Spaiul de depozitare temporar trebuie s existe în fiecare unitate sanitar. Amenajarea spaiului pentru depozitarea temporar trebuie prevzut în proiectul iniial al unitii, în cazul noilor construcii. Unitile sanitare care nu au fost prevzute în proiect cu spaii pentru depozitare temporar a acestor deseuri periculoase le vor construi sau le vor amenaja ulterior.
Art. 28. Spaiul de depozitare temporar trebuie s aib dou compartimente:
a) un compartiment pentru deseuri periculoase, prevzut cu dispozitiv de închidere care s permit numai accesul persoanelor autorizate;
b) un compartiment pentru deseuri asimilabile celor menajere, amenajat conform normelor de igien în vigoare privind mediul de via al populaiei.
Art. 29. Condiiile spaiului de depozitare pentru deseuri periculoase trebuie s permit depozitarea temporar a cantitii de deseuri periculoase acumulate în intervalul dintre dou îndeprtri succesive ale acestora. Spaiul de depozitare temporar pentru aceste deseuri periculoase este o zon cu potenial septic i trebuie separat funcional de restul construciei i asigurat prin sisteme de închidere. Încperea trebuie prevzut cu sifon de pardoseal pentru evacuarea în reeaua de canalizare a apelor uzate rezultate în urma currii i dezinfeciei. Spaiul de depozitare trebuie prevzut cu ventilaie corespunztoare pentru asigurarea temperaturilor sczute care s nu permit descompunerea materialului organic din compoziia acestor deseuri periculoase. Trebuie asigurate dezinsecia i deratizarea spaiului de depozitare în scopul prevenirii apariiei vectorilor (insecte, roztoare).
Art. 30. Deseuri asimilabile celor menajere se depoziteaz i se evacueaz conform prevederilor Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 78/2000 privind regimul deseurilor, aprobat i modificat prin Legea nr. 426/2001, i ale Ordinului ministrului sntii nr. 536/1997 pentru aprobarea Normelor de igien i a recomandrilor privind mediul de via al populaiei.
CAPITOLUL V
Ambalarea deeurilor
Art. 10. Ambalajul în care se face colectarea i care vine în contact direct cu aceste deseuri periculoase rezultate din activitatea medical este de unic folosin i se elimin o dat cu coninutul.
Art. 11. Codurile de culori ale ambalajelor în care se colecteaz deseurile din unitile sanitare sunt:
a) galben pentru deseuri periculoase (infecioase, taietoare inteptoare, chimice i farmaceutice);
b) negru pentru deseuri nepericuloase (deeurile asimilabile celor menajere).
Art. 12. Pentru deseuri infectioase i taietoare inteptoare se folosete pictograma “Pericol biologic”. Pentru deseuri chimice i farmaceutice se folosesc pictogramele adecvate pericolului: “Inflamabil”, “Corosiv”, “Toxic” etc.
Art. 13. Pentru deseuri infectioase care nu sunt tietoare-îneptoare se folosesc cutii din carton prevzute în interior cu saci din polietilen sau saci din polietilen galbeni ori marcai cu galben. Atât cutiile prevzute în interior cu saci din polietilen, cât i sacii sunt marcai cu pictograma “Pericol biologic”. Sacii trebuie s fie confecionai din polietilen de înalt densitate pentru a avea rezisten mecanic mare; termosuturile trebuie s fie continue, rezistente i s nu permit scurgeri de lichid. Sacul trebuie s se poat închide uor i sigur. La alegerea dimensiunii sacului se ine seama de cantitatea de deseuri produse în intervalul dintre dou îndeprtri succesive ale acestor deseuri. Sacul se introduce în pubele prevzute cu capac i pedal sau în portsac. Înlimea sacului trebuie s depeasc înlimea pubelei, astfel încât sacul s se rsfrâng peste marginea superioar a acesteia, iar surplusul trebuie s permit închiderea sacului în vederea transportului sigur. Gradul de umplere a sacului nu va depi trei ptrimi din volumul su. Grosimea polietilenei din care este confecionat sacul este cuprins între 50-70 .
Art. 14. Deseuri inepatoare taietoare se colecteaz în cutii din material rezistent la aciuni mecanice. Cutiile trebuie prevzute la partea superioar cu un capac special care s permit introducerea acestor deseuri periculoase i s împiedice scoaterea acestora dup umplere, fiind prevzute în acest scop cu un sistem de închidere definitiv. Capacul cutiei are orificii pentru detaarea acelor de sering i a lamelor de bisturiu. Materialul din care se confecioneaz aceste cutii trebuie s permit incinerarea cu riscuri minime pentru mediu. Cutiile trebuie prevzute cu un mâner rezistent pentru a fi uor transportabile la locul de depozitare intermediar i, ulterior, la locul de eliminare final. Cutiile au culoarea galben i sunt marcate cu pictograma “Pericol biologic”. Cutiile se avizeaz din punct de vedere sanitar de ctre Ministerul Sntii i Familiei Direcia general de sntate public.
Art. 15. Recipientul destinat colectrii acestor deseuri intepatoare taietoare trebuie s aib urmtoarele caracteristici:
a) s fie impermeabil i s prezinte etaneitate, iar prin sistemul de închidere definitiv s împiedice posibilitatea de contaminare a personalului care manipuleaz aceste deseuri intepatoare taietoare i a mediului, precum i posibilitatea de refolosire a acestora de ctre persoane din exteriorul unitii sanitare;
b) s fie inscripionat, în cazul recipientelor importate, i în limba român. Inscripia trebuie s cuprind: modul de utilizare, pictograma “Pericol biologic”, linia de marcare a nivelului maxim de umplere, unitatea sanitar care a folosit recipientul, persoana desemnat responsabil cu manipularea sa, data umplerii definitive;
c) s fie avizat de Ministerul Sntii i Familiei dup ce a fost supus procedurilor de testare specific a rezistenei materialului la aciuni mecanice. Testele trebuie s fie realizate de ctre laboratoare acreditate pentru astfel de testri, rezultatele testelor determinând calitatea produsului. Produsul, în urma testrii, nu trebuie s îi modifice nici una dintre caracteristicile privitoare la structur, form, culoare.
Art. 16. În situaia în care numai acele de sering sunt colectate în recipientele descrise la art. 14 i 15, seringile pot fi colectate separat în cutii de carton rigid prevzute în interior cu sac din polietilen de înalt densitate, de culoare galben, i marcate cu pictograma “Pericol biologic”. Termosuturile sacului trebuie s fie continue, rezistente i s nu permit scurgeri de lichid. La confecionarea sacului trebuie s se respecte cerinele art. 13.
Art. 17. Pentru aceste deseuri infectioase de laborator se pot folosi în locul sacilor de polietilen cutiile din carton rigid prevzute în interior cu sac de polietilen, marcate cu galben i cu pictograma “Pericol biologic”.
Art. 18. Al doilea ambalaj în care se depun sacii i cutiile pentru aceste deseuri periculoase este reprezentat de containere mobile cu perei rigizi, aflate în spaiul de depozitare temporar. Containerele pentru deseuri infectioase i intepatoare taietoare au marcaj galben, sunt inscripionate ” Deseuri medicale ” i poart pictograma “Pericol biologic”. Containerele trebuie confecionate din materiale rezistente la aciunile mecanice, uor lavabile i rezistente la aciunea soluiilor dezinfectante. Containerul trebuie s fie etan i prevzut cu un sistem de prindere adaptat sistemului automat de preluare din vehiculul de transport sau adaptat sistemului de golire în incinerator. Dimensiunea containerelor se alege astfel încât s se asigure preluarea întregii cantiti de deseuri produse în intervalul dintre dou îndeprtri succesive. În aceste containere nu se depun deseuri periculoase neambalate (vrac) i nici deseuri asimilabile celor menajere.
Art. 19. Prile anatomice destinate incinerrii sunt colectate în mod obligatoriu în cutii din carton rigid, prevzute în interior cu sac din polietilen de înalt densitate, sau în saci din polietilen cu marcaj galben, special destinai acestei categorii de deseuri. Sacii trebuie s fie perfect etani pentru a nu permite scurgeri de lichide biologice. În cazul recuperrii placentelor, acestea sunt ambalate i supuse dezinfeciei în conformitate cu cerinele beneficiarului.
Art. 20. În cazul înhumrii în cimitire prile anatomice sunt ambalate i refrigerate, dup care se vor depune în cutii speciale, etane i rezistente. Aceste cutii au un marcaj specific.
Art. 21. Animalele de laborator urmeaz ciclul de eliminare a acestor deseuri periculoase chiar i dup autoclavare.
Art. 22. Deseuri chimice i farmaceutice se colecteaz în recipiente speciale, cu marcaj adecvat pericolului (“Inflamabil”, “Corosiv”, “Toxic” etc.). Ele se îndeprteaz conform prevederilor legale privind aceste deseurile chimice periculoase.
Art. 23. Deseuri nepericuloase asimilabile celor menajere se colecteaz în saci din polietilen de culoare neagr, inscripionai “Deseuri nepericuloase”. În lipsa acestora se pot folosi saci din polietilen transpareni i incolori.
Art. 24. Pe ambalajele care conin deeuri periculoase se lipesc etichete autocolante cu datele de identificare a seciei sau laboratorului care a produs deeurile (denumirea seciei sau laboratorului i data). În cazul în care nu exist etichete autocolante, datele respective se scriu cu creion tip marker rezistent la ap, direct pe sacul gol sau pe cutie.
LEGISLATIE
COLECTARE
DISTRUGERE